Chcesz wiedzieć, w jaki sposób zrobić autentyczną włoską pizzę? Najlepszym sposobem jest zapoznanie się z szefami kuchni z bardzo dobrych pizzerii w Rzymie. Jeżeli jednak nie zamierzasz być w Rzymie, najbliższą bardzo dobrą opcją jest zapoznanie się z tym tekstem. Najważniejszą częścią jest przygotowanie włoskiej ciasta do pizzy! Ciasto we włoskiej pizzy jest czymś znacznie więcej, niż tylko jej podstawą -jest tym, co daje pizzy jej strukturę, łączy smaki oraz – jeżeli odpowiednio zrobione – może sprawić, że poczujesz się jakbyś w istocie dotarł do Włoch.
Krakow Restaurant
Jednak po pierwsze: odrobinę o pizzy we Włoszech …
Tradycyjna pizza margherita pochodzi z Neapolu. Mimo tego, że stała się najpopularniejszym włoskim jedzeniem legendarnym za granicą, pizza oraz Włochy nie zawsze były bliskoznacznikiem. Na początku użytkowano zasadę – im prostsza pizza, tym poprawniej: klasyczna pizza napoletana była tylko ciastem z sosem pomidorowym, dodatkiem oregano czy też bazylii, do tego trochę czosnku, soli oraz oliwy z oliwek.
Oczywiście, włoskie jedzenie jest niesłychanie regionalne, także jeśli chodzi o pizze. Jedna norma jednak jest wszędzie taka sama: każda prawdziwa włoska pizzeria powinna być zawsze przyrządzana w piecu opalanym drewnem, w rzeczywistości pizzeria bez takowego nie powinna się nawet legalnie nazywać się pizzerią!
Czym cechuje się włoska pizza?
Podobnie jak reszta włoskiego jedzenia, włoska pizzeria jest najlepsza oraz najbardziej autentyczna – gdy jest świeża, obejmuje lokalne składniki. 
Co jest potrzebne oprócz pieca, żeby zrobić włoską pizzę? 
•    600 ml ciepłej wody, 
•    1 kg mąki, 
•    2,5 – 3 łyżki (25 gramów) świeżych drożdży lub też 2 łyżeczki (7-8 gramów) suszonych drożdży, 
•    6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, 
•    1,5 łyżeczki soli, 
•    2 łyżeczki cukru – to wszystko na ciasto. 
Później pora na ulubione dodatki, chociaż można trzymać się także wyżej wymienionej klasyki. Najprawidłowiej również gotową pizzę podać typowo po włosku – czyli upiększyć kilkoma liśćmi bazylii oraz absolutnie nie dawać do tego jakiegokolwiek sosu, jedynym „sosem” we włoskiej pizzy winna być oliwa z oliwek, wysokiej jakości.

 
                         
                         
                        