Kuchnia krajowa uformowała się na powierzchni wieków pod wpływem przeróżnych narodowości. W efekcie powstała mieszanka, jaka zachwyca smakiem, aromatem, jest grzejąca oraz sycąca. Jakie dania kuchni polskiej wyróżniają nas na tle innych państw?
Co wpłynęło na aktualną postać kuchni krajowej?
Polska przez stulecia stanowiła prawdziwą mieszankę kulturową. Obecne były w niej w związku z tym przeróżne tradycje, kompozycje i smaki. Krajowa kuchnia zawiera w związku z tym detale tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co istotne, niemal każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w dawnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wtedy, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można również te dania, które banalne są dla całej kuchni lokalnej.
Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Istotę stanowi bezsprzecznie chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W polskiej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kiszona kapusta oraz ogórki, kartofle, kasze, różne gatunki mięs.
Jakie są schematyczne polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych nacji jest w głównej mierze to, iż najważniejszym oraz w największym stopniu napełniającym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch potraw: zupy i drugiego dania. Dania, które zjeść można w Polsce to naturalnie:
• pierogi z rozmaitymi nadzieniami;
• bigos;
• gołąbki;
• kotlet schabowy;
• fasola po bretońsku.
Uwielbiamy pyzy, kopytka oraz knedle, których bazą są bezsprzecznie ziemniaki. Z rozkoszą przyrządzamy z nich też placki ziemniaczane.
Kuchnia lokalna ma ściśle mówiąc wiele do zaproponowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Też przybywający do nas turyści uwydatniają, że jest smaczna i sycąca.