Kawa – skąd jest oraz kiedy tak właściwie zaczęto ją pić?
Historia kawy zaczyna się przypuszczalnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali i stosowali owoce kawowca. Jednakże wówczas nie spożywano jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dziś, czyli pijąc oraz delektując się jej aromatem. Tamtejsi ludzie pichcili owoce kawowca i mieszali je z solą i masłem, a samych owoców nie uprawiano celowo w praktycznych celach, wyłącznie zbierano z jej oczywistego punktu powstawania. Sporo stuleci następnie, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie została wypracowana pierwsza metoda umożliwiająca preparowanie nasion w taki sposób, by wolno było zdobyć z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie zaczęła rozpowszechniać się w świecie, a w związku z tym jej ziarna wędrowały pomału zaczynając od Bliskiego Wschodu, następnie dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się więc raz za razem bardziej pożądanym trunkiem, zyskując coraz to bardziej na popularności i przechodząc różne modyfikacje, by uzyskać przeróżne postacie i smaki, jakie znamy dzisiaj. Współcześnie większość spożywanych artykułów jest dla nas niesłychanie łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga wielkiego trudu. mała czarna czyli espresso Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niezwykle śladowe przypadki. Wobec tego też tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, pożąda szczególnej troski podczas procesu jej uprawiania, a też porządnego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film