Smaczna włoska restauracja – jakie powinna mieć cechy
Restauracje włoskie to w większości polskich miast najczęsciej spotykany typ restauracji. Lubimy włoskie jedzenie bo jest smaczne, sycące i ładnie wygląda na talerzu. Oczywiście najczęściej decydujemy się na pizzę. Bardziej zaznajomieni z kuchnią włoską konsumenci próbują rzadsze dania obiadowe – tortellini, gnocchi czy włoskie zupy minestrone.
Szukając prawdziwej włoskiej restauracji warto przyjrzeć się kilku elementom: czy restauracja korzysta z włoskich składników, czy w menu można znaleźć również mniej znane potrawy, czy lista win, zawiera typowo włoskie wina. Włoska kuchnia to duża wielość smaków oraz dania z wielu części kraju. W dobrej restauracji znajdziemy prawdziwy smak Włoch.
Włoska kuchnia jest nieskomplikowana, ale to nie oznacza, że że nie jest dobra Z pewnością można stwierdzić, że jest to przepyszna kuchnia europejska .
Wykwintne wino włoskie
Żadna szanująca się knajpka włoska, która pretenduje do bycia eleganckim punktem na gastronomicznej mapie miasta, nie może zaniedbywać trunków. Posiłek bez wyjątku powinien zawierać też aperitiff. Odrobina białego wina to przy włoskim posiłku kanon. Co zjeśc w Krakowie Najbardziej typowe wina z Włoch to toskańskie chianti, lombardyjskie oltrepo pavese oraz cagliari z Sardynii. Włoska restauracja – jeśli naprawdę ma być rozpoznawana jako klasycznie włoska, powinna mieć nie mały wybór win.
Klasyczna kuchnia włoska
Chcąc zrozumieć wyjątkowość włoskiego gotowania bez cienia wątpliwości trzeba odwiedzić restaurację, która potrafi przygotować nie tylko placek pizzowy i makarony.
Zobacz film