Włosi wiedzą, w jaki sposób jeść. Być może skutkiem tego, że wykorzystane przez nich składniki są świeże, aromatyczne oraz porządne dla każdego. Stereotypowa kuchnia włoska podąża śródziemnomorskim wzorem pożywienia – ogniskuje się na prostych, oczywistych, składnikach, co czyni ją jedną z najzdrowszych kuchni na globie. Badania wskazują, że korzyści płynące ze wzoru diety śródziemnomorskiej są w stanie obejmować reformę utraty wagi, poprawniejszą inspekcję poziomu cukru we krwi i obniżenie ryzyka depresji. Włoskie jedzenie jest też smaczne i świadczy wypełnianie spiżarni potrawami, które nie jedynie smakują niesamowicie, niemniej jednak także są całe napakowane atrybutami pobudzającymi zdrowie.

włoska restauracja Kraków centrum

Zerknij na kilka poniższych elementów, które stanowią treść kuchni włoskiej, napełnij kieliszek wina i gotuj!

Olej z oliwek
Jest to praktycznie niezbędne uporządkowanie każdej włoskiej potrawy. Każde 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, które spożywa się w czasie realizowania diety w stylu śródziemnomorskim, ryzyko wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej pomniejsza się o 10 procent. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest suta w mononienasycone kwasy tłuszczowe, jak także witaminę E oraz inne zdrowe związki, jakie pomniejszają stan zapalny.

Restaurants near Main Market Square

   

Pomidory z puszki
Ożywcze pomidory są wspaniałe, jednak te z puszki mogą spowodować, że posiłek będzie przygotowany migiem – co jest niezmiernie ważne. Pomidory pomagają chronić nas przed niektórymi nowotworami, chorobami serca i osteoporozą oraz mogą funkcjonować jako silne przeciwzapalne związki.

Czosnek
Czosnek ma na własnym koncie długą przeszłość zużycia z racji posiadanych atrybutów leczniczych. Po pierwsze, zawiera związek o nazwie allicyna, który przyczynia się do odprężenia naczyń krwionośnych (to właśnie dzięki czemu krew może przepływać bez ograniczeń), wywołuje powstawanie naczyń krwionośnych i hamuje kurczeniu się płytek krwi. Związki czosnku niosą ze sobą jeszcze więcej korzyści: mogą zastopować wzrost komórek nowotworowych w celu ochrony przed rakiem i zniżyć poziom glukozy we krwi w celu zmniejszenia ryzyka cukrzycy.